当前位置: 首页 > 学术讲座 > 正文

4月27日加拿大卡尔加里大学宋华教授报告

来源:       时间:2023-04-25      点击量:
报告时间 4月27日 报告地点 中国西部科技创新港19#-3183
报告人 加拿大卡尔加里大学宋华教授报告

Methane Assisted Catalytic Biomass Valorization

报告摘要:

Report summaries: This work reports a unique methane assisted catalytic biomass valorization technology practiced both at lab and pilot scales. A wide variety of liquid products ranging from clean fuel to high value-added chemicals can be yielded from this novel process depending on the charged catalysts, making it highly cost competitive with inherent market flexibility. The involved catalytic upgrading mechanism is intensively investigated and thus benefiting catalyst’s rational design with optimized upgrading performance. The outcomes from this research will provide a more efficient and cleaner way to utilize low-cost carbon resources and natural gas which are abundant in nature.

本次讲座将介绍一种独特的甲烷辅助催化生物质高值化技术,如何在实验室及及中试规模从清洁燃料生产极具成本优势的高附加值化学品。深入研究了甲烷辅助涉及的催化机理,合理设计了优化改性的催化剂,并进行了全面的技术经济分析和生命周期评估。本研究的成功实施对于有效减少温室气体排放和显著降低当前生物油生产过程的成本意义重大。

报告人简介:
宋华教授,加拿大卡尔加里大学化学和石油工程系博士生导师,于2009年获得美国俄亥俄州立大学博士学位,主要研究领域为异相催化、化石和可再生能源的存储和利用、二氧化碳捕捉及转化,以及空气污染治理及保护。参与并主持了包括美国能源部、加拿大自然科学和工程研究委员会等多个政府和企业资助的科研项目,累计使用项目资金一千余万加元 (五千余万人民币),并取得多项科研和产业应用成果以及国内外媒体报道。迄今,已发表8本专著并在包括ACS Catalysis、Applied Catalysis B: Environmental等国际著名学术期刊上发表SCI论文近百篇;获得国内外发明专利授权近三十项。先后入选“西安市引进海外高层次创新人才”计划(5211计划)、第九批陕西省“百人计划”青年百人计划、创新创业领军人才、中科院率先行动“人才项目”A类(学术帅才)等人才计划。